Category: travel

Tempat Menarik di Port Dickson dan Kedai Telefon

Jumpa lagi pada kali ini sambil datang membawakan beberapa info menarik khas untuk anda. Pada kali ini, saya sebagai seorang traveler ingin berkongsi perjalanan menuju ke Port Dickson dan apa yang saya dapat dari sana mempunyai banyak pengajaran yang boleh di kongsi bersama.

Yang penting, sebagai seorang jiwa penjalan ini, kena tabah mengharungi perjalanan. Tidak mudah sebenarnya untuk melalui hari-hari sebagai seorang traveler ini. Kecekalan dan ketabahan lah yang membolehkan saya terus travel ke sana sini setiap waktu.

Port Dickson

Siapa yang tidak kenal Port Dickson, merupakan satu tempat menarik dengan pantainya yang cantik. Saya ke Port Dickson pada kali ini. Bukan apa, kerana memang lama tidak pergi ke sini. Yang menariknya, saya tidak ke sini pada waktu hujung minggu, saya ke sini pada waktu tengah minggu. Tiada orang ataupun tidak banyak orang di pantai, itulah yang menariknya.

Nak ke Port Dickson ini tidak susah, ya, memang tidak susah. Daripada highway terus sampai kalau ikut sign board, tidak perlu gunakan waze ataupun GPS, mudah nak sampai.

Alkisah Handphone Rosak

Ya, alkisah, sebelum pergi ke Port Dickson ini, telefon pun rosak. Nasib baik cari punya cari, tips cari kedai telefon INI membantu memberikan alternatif. Bila dapat telefon tu, memang punyalah suka dan gembira.

Cukuplah setakat ini perjalan backpacker saya. Nantikan artikel menarik lain dari saya ye.

Barangan Keperluan Untuk Aktiviti Rumah dan Survival

Orang yang kerap travel ke sana sini macam saya ini, memang memerlukan barangan yang mudah dibawa untuk aktiviti travel dan bermacam lagi. Peralatan yang lengkap itu sangat penting terutama kalau ingin ke tempat-tempat di dalam kawasan hutan agar tiada musibah yang melanda ketika di sana nanti.

Kalau anda memang seorang yang lasak dan selalu melakukan aktiviti survival ini, antara beberapa tips penting yang perlu ada adalah mempunyai peralatan yang betul dan mencukupi.

Dimana nak dapatkan info peralatan mencukupi?

Kalau anda nak dapatkan informasi berkenaan dengan peralatan rumah juga beberapa peralatan survival yang lain yang ada di pasaran, saya memang menggalakkan anda untuk cuba dapatkan info di laman Twitter giftcrafted ini. Banyak informasi berkenaan dengan peralatan rumah terbaik yang anda boleh dapatkan di sini. Lagipun, memang laman ini selalu update dengan artikel dan informasi terkini berkenaan dengan pelbagai informasi.

Saya tahu mengenai pisau Victorinox pula daripada salah satu artikel di laman tersebut. Pisau ini merupakan antara pisau yang paling saya rekemen terutama ketika anda berada di luar sana melakukan pelbagai aktiviti lasak. Pisau ini terkenal dengan kualiti dan jenama terbaik yang pada saya memudahkan anda terutama di hutan. Memang pisau yang paling direkemen ketika melakukan aktiviti lasak di dalam hutan.

Cukuplah setakat ini, harap informasi ini memberikan anda lebih maklumat berkenaan dengan perlatan yang anda perlukan dan yang anda tidak perlukan dalam melakukan aktiviti lasak nanti.

Travel ke Melaka berjumpa dengan Pegawai PTD

Alhamdulillah, berkesempatan ke Melaka untuk melancong ke sana. Melaka memang satu tempat yang menarik kalau anda pergi kerana banyak tempat perlancongan yang terbaik yang ada di sana. Kalau dari segi hotel pula, memang tiada masalah kerana memang banyak hotel yang terdapat di sana. Juga, tempat-tempat bersejarah yang anda boleh pergi, memang terbaik.

Kunjungan saya adalah selama 3 hari atas banyak urusan. Yang pertama adalah melawat sahabat lama saya yang merupakan seorang Pegawai PTD Gred M41. Namanya adalah Aiman yang kini sedang bekerja di bawah kementerian perlancongan. Mengenalinya saat sekolah rendah dan kami mengambil jalan yang berbeza, saya akhirnya menjadi seorang pengembara dan sahabat saya ini menjadi seorang pegawai PTD. Kepada beliau, semoga maju jaya.

Ada banyak tempat yang saya pergi apabila ke Melaka antaranya adalah, Kota A Famosa. Ianya adalah antara tempat yang wajib pergi kalau anda nak ke Melaka. Tinggalan sejarah Portugis untuk mempertahankan Melaka daripada diambil oleh pejuang Melayu Islam. Ironi kekal sehingga hari ini sebagai satu tinggalan sejarah yang baik untuk tatapan ganerasi kini.

Seterusnya sempat juga ke beberapa shopping mall seperti A Famosa Factory Outlet dan Mahkota Parade. Sempat la nak shopping beberapa helaian baju untuk banyak tujuan. Terima kasih tak terhingga kepada Aiman yang sanggup menjadi peneman perjalanan pada kali ini. Memang terbaik dan memudahkan perjalanan pada kali ini.

Begitulah update ringkas dari saya, banyak lagi yang hendak ditulis mengenai Melaka ini, apapun, cukuplah sampai di sini dulu untuk setakat ini. Mungkin lain kali saya akan cuba menulis lagi info terbaik berkenaan Melaka. Jumpa lagi.

Servis kereta sewa ketika melancong ke Langkawi

Langkawi memang terkenal sebagai salah satu destinasi perlancongan yang bagus di dalam dan di luar negara. Memang menjadi tarikan dan pelancong kerana memang di Langkawi ada macam-macam daya tarikan yang ada di sana untuk anda pergi. Kalau yang belum pergi ke Langkawi tu, memang saya cadangkan untuk anda ke Langkawi dan alami sendiri keunikan yang ada di sana.

Akses ke Langkawi

Nak akses ke Langkawi ini ada 2 cara, cara pertama dan cara paling popular adalah dengan menggunakan feri. Feri adalah pengangkutan yang popular kalau anda ingin ke Langkawi. Kalau musim cuti sekolah tu, memang penuh feri dengan pengunjung. Jadi, cara terbaik adalah untuk anda rancang perjalanan anda agar semuanya berjalan lancar.

Cara ke dua untuk ke langkawi adalah dengan menggunakan kapal terbang. Langkawi mempunyai lapangan terbang yang tersendiri dan boleh diakses daripada banyak tempat. Banyak syarikat dalam dan luar negara yang mempunyai penerbangan secara terus ke Langkawi kerana ianya merupakan satu destinasi perlancongan yang terbaik di Malaysia. Ianya juga merupakan satu destinasi perlancongan yang unik yang terdapat di Malaysia. Jadi jangan lepaskan peluang anda untuk berada di sana dan melancong ke Langkawi.

Penginapan di Langkawi

Kalau nak cerita pasal panginapan ini pula, memang banyak pilihan penginapan yang bagus-bagus di Langkawi. Anda boleh pilih jenis penginapan apa yang anda mahukan. Homestay atau hotel, chalet atau resort, semua jenis perkhitmatan ada. Kalau nak lebih bijak serta percutian yang lebih baik dan terancang, saya cadangkan untuk anda tempah siap-siap hotel kalau anda ke Langkawi. Jangan tempah hotel semasa di sana, takut nanti tak dapat hotel atau homestay yang diingini.

Kereta Sewa di Langkawi

Langkawi ini agak besar, kalau nak travel ke sini memang anda perlukan kereta sewa. Tak kisahlah sama ada kereta sewa atau motor sewa. Kalau berkeluarga tu, kereta sewa lebih baik, tetapi kalau berbulan madu, motor sewa pun antara piliha yang saya rasakan sudah memadai di Langkawi ini. Kalau nak gunakan kereta sewa, saya cadangkan untuk anda tempah siap-siap di link ini. Servis terbaik dan puas hati, harga yang ditawarkan juga antara harga yang lumayan. Lagipun banyak pilihan harga yang ditawarkan.

Kalau ada kereta sewa di Langkawi ini, senang la kalau nak berjalan-jalan keliling langkawi sambil pergi tengok tempat-tempat menarik yang ada di Langkawi ini. Kalau anda nak tahu tempat-tempat menarik yang ada di Langkawi ini, boleh tengok video di bawah;

Banyak lagi sebenarnya tempat-tempat menarik yang ada di Langkawi yang anda boleh pergi, tetapi cukuplah saya rasakan untuk entri kali ini. Harap sharing saya berkenaan dengan Langkawi ini berikan anda input menarik untuk travel ke Langkawi. Memang terbaik dan satu destinasi yang unik untuk anda.

Damai dan tenang di Terengganu

Terengganu memang menjanjikan keunikan dan kedamaian yang tersendiri. Banyak perkara yang anda boleh lakukan di Terengganu dan kalau anda memilih untuk melancong ke sini, saya memang gerenti yang perlancongan anda adalah satu perlancongan yang tak akan dapat anda lupakan sampai bila-bila. Jadi, kalau berkesempatan tu, jom ke terengganu.

Saya cadangkan untuk anda baca artikel dari blog asukavi travel – Terengganu ini. Banyak yang dikongiskan terutama tempat-tempat menarik di Terengganu. Terengganu memang banyak tempat-tempat menarik yang anda boleh pergi untuk bersantai, beriadah dan membuat pelbagai aktiviti bersama keluarga. Bandar Kuala Terengganu juga mempunyai pelbagai daya tarikan seperti pantai yang cantik, makanan yang sedap-sedap seperti keropok lekor, dan pelbagai jenis keropok lainnya yang membuatkan perjalanan anda satu perjalanan yang pasti anda tidak akan lupakan sampai bila-bila.

Banyak destinasi menarik di Terengganu sebenarnya untuk anda pergi, saya cadangkan untuk anda pergi ke link yang saya berikan di atas untuk maklumat lanjut berkenaan dengan tempat-tempat menarik yang anda boleh pergi di Terengganu ini.

Pulau-pulau cantik di Terengganu dan Pahang

Terengganu pun terkenal dengan kecantikan pulau yang memukau dan pulau yang memang membuatkan anda teruja kalau anda ke sana. Antara pulau yang cantik yang ada di sana adalah pulau Perhentian. Satu lagi pulau yang cantik terletak di negeri Pahang. Boleh ke link Asukavi Travel – Pulau Tioman. Sememangnya pulau ini adalah satu destinasi perlancongan yang unik dan menarik untuk anda pergi. Saya memang galakkan untuk anda ke sana dan nikmati sendiri keindahan dan kecantikan pulau-pulau di Terengganu. Memang banyak pulau yang cantik dan menarik di sana.

Jom ke Terengganu

Ini adalah beberapa hasil nukilan saya berkenaan dengan Terengganu dan beberapa tempat yang cantik dan menarik di sana. Saya akan terus menulis berkenaan dengan tempat-tempat ini dari masa ke semasa. Memang banyak yang anda boleh lakukan untuk ke tempat-tempat ini. Banyak aktiviti yang menarik anda boleh buat di Terengganu. Jadi, kalau ada masa, book hotel siap-siap dan terus ke Terengganu kerana ianya menjanjikan satu pengalaman yang menarik dan terbaik di sana nanti.

Jangan lupa untuk lihat artikel saya yang lama berkenaan dengan tempat menarik di Pahang.

Apa yang penting untuk jadi traveler

Berbalik kepada topik blog, apa perkara yang penting perlu dipertimbangkan untuk menjadi seorang traveler? Tentunya yang menjadi persoalan adalah gaji yang anda terima setiap bulan. Apa yang anda perlu lakukan untuk menyara kehidupan atau asyik travel ke luar negara. Pada sata tentu sukar, apapun, dimana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Bagi yang sudah berkahwin

Bagi yang sudah berkahwin, tentunya untuk travel agak memakan kos yang agak tinggi. Jadi memang anda perlukan wang yang banyak untuk travel ke banyak tempat. Bagi perempuan yang mempunyai anak, pasti cabaran untuk menyusu dan membesarkan anak menjadi satu cabaran ketika travel. Banyak faktor yang perlu diambil kira untuk travel dan semestinya, langkah berjaga-jaga itu juga perlu.

Idealnya, kepada kaki jalan, yang terbaik adalah travel ke tempat yang anda ingin tuju semasa belum berkahwin. Tapi kalau dah kahwin tu nak buat macam mana kan, kena la pandai adjust sendiri.

Bagi yang sedang bekerja

Kalau mereka yang sedang bekerja ini, lebih baik ambil cuti untuk travel daripada terus berhenti. Income yang anda dapat tiap-tiap bulan tu pun penting untuk menyara kehidupan seharian. Kalau boleh, pilihlah jalan yang paling baik untuk memudahkan anda berjaya pada kemudian hari. Yang penting, perancangan kena anda salam setiap perkara yang anda lalukan.

Idealnya, jika anda mempunyai pendapatan lain selain daripada gaji, adalah lebih baik. Lagila kalau anda boleh bebas dari segi kewangan, memang menarik dan memang boleh travel sepuasnya.

Nantikan artikel seterusnya berkenaan dengan topik travel juga. Apapun, moga yang terbaik untuk anda.

Boleh baca artikel travel ke seluruh Malaysia ini dulu ye.

Travelog Melancong ke Seluruh Malaysia

Tiba masa pada kali ini saya ingin memberikan sedikit tips berkenaan dengan travel ke banyak tempat di Malaysia. Banyak tempat menarik yang ada di Malaysia yang anda boleh pergi.

Jom jalan ke Malaysia

Apa yang menarik yang ada di Malaysia, bagi saya salah satu tempat menarik yang anda boleh pergi adalah di Johor dan Negeri Sembilan. Banyak perkara yang anda boleh lakukan di sana. Juga tempat-tempat menarik yang ada di sana. Air terjun bekok, Legoland dan banyak lagi tempat lain yang anda boleh pergi. Johor memang satu tempat yang bagus untuk anda lawati dan pergi terutama sepanjang cuti sekolah yang akan tiba.

Jom ke negeri sembilan

Port Dickson adalah tempat yang saya ingin tuju sepanjang perjalanan saya ke seluruh Malaysia. Penuh dengan banyak perkara yang baik dan aktiviti menarik yang anda boleh lakukan di Port Dickson. Juga chalet menarik yang ada di sana memang membuatkan percutian anda sesuatu yang menarik.

Banyak lagi negeri lain yang belum saya terokai lagi, dan akan datang insyaAllah saya akan berkongsi lagi perjalanan pada masa akan datang. Banyak lagi yang akan saya kongsikan pada masa akan datang.

Teruskan mengembara untuk mengahayati bumi ciptaan Allah. Banyak yang anda boleh lakukan dan salah satunya adalah mengembara ke seluruh dunia.Sememangnya mengembara walaupun dalam negara mempunyai banyak kelebihan kepada saya dan harap anda juga bersetuju. Di Malaysia, ada banyak tempat-tempat menarik yang ada di sini yang boleh dijadikan tempat untuk lepak-letak dan lain-lain lagi. Chalet dan resort pula makin bertambah dari hari ke hari membolehkan perusahaan ini makin berkemmbang. Ternyata memang terbaik.

Apapun jumpa lagi pada masa akan datang. Nantikan artikel atau post pengembaraan saya yang seterusnya dari kami.

Peralatan Untuk Travel bagi Perempuan

Post atau artikel ini memang khusus untuk wanita yang ingin travel ke mana yang anda ingin pergi. Memang kalau nak berjalan, melancong atau travel ini memerlukan perbelanjaan yang tinggi juga peralatan yang sesuai untuk travel. Jadi artikel pada kali ini, saya nak share sikit berkenaan dengan peralatan untuk travel bagi wanita yang suka travel. Amacam…

Antara peralatan penting untuk travel bagi wanita tentunya barang-barang toileteries seperti pad dan lain-lain lagi. Juga peralatan lain seperti pencuci muka, sunblock dan lain-lain krim bagi wanita.

Sebagai panduan, saya cadang anda ikuti blog rakan saya berkenaan dengan pam susu untuk travel selepas berpantang ini. Bagi saya memang satu blog yang informatif dan terkini lengkap dengan pelbagai info untuk membantu anda travel ke mana sahaja tempat yang anda ingin pergi.

Panduan Travel bagi seorang Muslimah

Jika anda seorang muslimah, antara item penting untuk travel tentunya kompas dan smartphone. Smartphone sangat berguna ketika travel. Selain dari itu, Apa yang lebih penting adalah menutup aurat dengan sempurna kerana anda tidak perlukan telekung jika aurat memang ditutup dengan sempurna. Jadi travellah dengan menutup aurat ye :p.

Kalau seorang muslimah nak travel ini, pastikan bersama lelaki muhrim, lebih murah. Kalau belum berkahwin tu, digalakkan untuk travel dengan rakan lain secara berkumpulan, itu lebih baik dan memudahkan.

Akhir kata, setakat ini sahajalah info dari kami, jika ada apa-apa akan kami update kemudian hari.

Pengalaman Travel Selepas Berpantang

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua

Kali ini saya nak menceritakan tentang pengalaman rakan saya sendiri yang suka travel tetapi disebabkan oleh kekangan kerja dan lain-lain lagi, dia tak dapat nak travel sakan seperti saya. Lebih menarik lagi, sedikit pengalaman yang dikongsi beliau untuk travel selepas berpantang.

Semangat yang kental untuk travel

Kalau nak ikutkan di Malaysia ini, tak ramai orang perempuan yang suka travel ke sana-sini mencari idea dan nilai untuk sesuatu. Rakan saya Mira memang salah seorang yang saya rasakan bagus kerana kesanggupan dia untuk travel selepas habis berpantang. Sememangnya untuk seorang perempuan itu travel memerlukan sokongan dan dorongan kuat daripada keluarga terutama husband dia. Antara tempat yang dia sudah pergi selepas berpantang adalah di Pulau Perhentian dan kemudian ke Rantau Panjang sebelum pulang semula ke Melaka. Ye, memang satu pengalaman yang menarik dan tak semua orang khususnya perempuan boleh lakukan seperti dia.

Travel dan Kerjaya

Ramai yang tidak dapat travel ke banyak tempat kerana kekangan kerjaya. Saya faham masalah tersebut, tetapi untuk mengejar impian dan minat, memang ada pengorbanan yang perlu dikorbankan untuk berjaya. Saya juga bekerja secara part time sambil travel, dan diharapkan blog ini juga menyumbang kepada income saya untuk travel ke mana-mana tempat yang saya ingin pergi.

Akhir kata, cubalah sedaya upaya, kalau anda memang minat travel tu, teruskanlah minat anda. Harap kerjaya tidak menjadi penghalang untuk travel ke tempat-tempat yang anda ingin pergi.