Percutian bajet Cameron Highland dan Bukit Tinggi

Saya datang lagi dan kali ini, saya nak berikan sedikit perkongsian pengalaman pergi backpacking hingga ke Cameron Highland dan Bukit Tinggi. Alhamdulillah, hasil daripada tips percutian bajet Cameron Highland dan percutian bahet Bukit Tinggi ini saya berjaya sampai ke kedua-dua tempat. Yang menariknya adalah, saya menempah hotel yang saya dengan apa yang direkemen oleh 2 blog di atas. Apapun memang terbaik dan puas hati percutian kali ini.

Percutian Tanah Tinggi

Cameron Highland dan Bukit Tinggi adalah destinasi percutian tanah tinggi yang popular di Malaysia dan memang tidak asing lagi. Ramai yang pernah ke sini disebabkan oleh banyak reviewer yang ada. Disebabkan banyak reviewer ini, ia secara tidak langsung memudahkan kerja saya terutama untuk memilih hotel yang bagus dan berkualiti di kedua-dua tempat tersebut. Memang terbaik dan memuaskan.

Apa yang menarik

Percutian tanah tinggi ini memang mempunyai keunikan yang tersendiri. Di sini anda boleh lakukan perlabagai aktiviti seperti jungle tracking, hunting, camping dan lain-lain lagi. Kawasan tanah tinggi ini kebanyakannya adalah kawasan yang agak sejuk dibandingkan dengan tempat lain di Malaysia. Kedua-dua tempat ini memang satu destinasi percutian yang terbaik untuk berehat dan bersantai bersama keluarga. Terbaik, memang terbaik.

Banyak perkara yang menarik yang kita boleh jadikan iktibar terutama ketika melihat keindahan alam. Kagum dengan keindahan alam ciptaan tuhan yang maha esa. Apapun sumber percutian saya pada kali ini adalah http://asukavi.com/pahang/hotel-bajet-cameron-highland/ dan http://asukavi.com/pahang/destinasi-menarik-bukit-tinggi/. Banyak info yang saya dapat daripada dua blog di atas.

Backpacker dan percutian bajet

Saya ke sini memang hendakkan percutian bajet, tidak lain daripada itu. Pergi dengan 2 rakan lain dan akhirnya kami tiba di sini. Kami akan ceritakan lebih detail berkenaan dengan percutian bajet kami di sini. Apapun doakan yang semuanya dipermudahkan dan mendapat keredaan Allah.

Kepada mereka yang baru nak berkecimpung dalam dunia backpacker ini, nasihat saya persiapkan persediaan mental dan fizikal dulu. Fizikal untuk aktiviti yang memerlukan fizikat, dan mental di saat ketiadaan kewanagn dan lain-lain lagi.

Inilah serba sedikit review saya berkenaan dengan destinasi percutian bajet pada kali ini. Harap anda dapat manfaat daripada artikel-artikel ini.

Tips untuk menjadi seorang backpacker tips yang kental

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Seperti tajuk, saya dah agak yang anda semua tahu apa yang saya nak tulis pada kali ini. Tidak lain adalah tips untuk menjadi seorang backpacker yang kental dan tidak pernah mengenal erti penat lelah.

Cabaran menjadi seorang backpacker

Apakah cabaran untuk menjadi seorang backpacker? Tidak lain iaitu modal untuk memulakan perjalanan. Sebab itu bagi seorang backpacker, modal awal adalah sangat penting untuk menjadi seorang backpacker. Dan yang lebih penting daripada itu adalah perancangan kewangan. Tidak ramai backpacker atau traveler yang mempunyai kewangan yang baik dan mempu merancang kewangan mereka, apapun inilah realiti backpacker masa kini.

Backpacker berjalan sana-sini

Berjalan merupakan hobi saya, sebelum ini saya ada review berkenaan dengan destinasi pulau dan krim yang membantu untuk backpacker seperti saya ini. Banyak lagi destinasi menarik lain lagi yang akan saya tempuhi pada masa akan datang. Gunung, Pulau, bukit, laut, semua akan saya redah tidak lama lagi, yang paling penting adalah keazaman dan kesungguhan untuk berjaya.

Antara tempat yang saya sudah pergi adalah ke Kedah dan Terengganu, memang satu tempat yang menarik untuk dilawati.

Mana Backpacker dapat modal

Ada yang dapat modal dengan buat business online, lakukan kerja secara online. Ada yang bergaji besar dan pergi backpacker bila ada masa lapang. Ada juga yang kerja oil and gas, cuti 2 minggu dan lakukan kerja-kerja backpacker. Banyak lagi, apapun, pendapatan tidak limit kepada gaji semata-mata. Ada 1001 punca pendapatan lain untuk menjadi seorang backpacker. Apa yang penting adalah kesungguhan untuk sukses dan berjaya pada masa akan datang.

Kadang-kadang buat review berkenaan dengan produk kecantikan merupakan salah satu sumber modal saya untuk travel dan berjalan di dalam dan di luar negara. Jadi memang saya memanfaatkan segala yang ada untuk terus sukses.

Terus mengejar mimpi

Terus mengejar mimpi hingga akhirnya berjaya sampai ke tujuan. Begitulah kehidupan seorang backpacker. Apapun, saya akan tetap terus berusaha hingga berjaya juga akhirnya.

Inilah coretan yang sedikit, nantikan artikel seterusnya dari saya.

Backpacker guna produk kecantikan

Salam kepada semua dan ketemu lagi kita pada kali ini untuk bersama-sama berkongsi tips dan teknik backpacker dari saya.

Seperti dalam tajuk di atas, walaupun saya seorang backpacker, saya tetap menggunakan beberapa produk kecantikan yang popular seperti UV block atau skincare seperti produk terbaru Firmax3 daripada Rf3 World ini. Produk baru tetap sangat berkesan untuk saya kerana banyak manfaat daripada produk tersebut.

Seterusnya apa yang saya cuba lakukan adalah gunakan dan manfaatkan sebaiknya semua produk ini untuk kegunaan sendiri. Disamping produk kecantikan, vitamin juga sangatlah penting untuk seorang yang sukakan aktiviti lasak seperti saya yang sentiasa perlu fit dan bertenanga sepanjang hari. Skincare sangat penting bagi seorang traveler.

UV Block memang sangat penting untuk traveler dan backpacker

Ya memang penting, kerana cuaca di Malaysia memang sangat panas, UV block membantu untuk menghalang daripada sinar-sinar UV berlebihan ke badan.

Saya juga pernah ke Pulau Pinang berjalan di bandar sana dengan UV block kerana ianya sangat membantu perjalanan anda.

Saya banyak fokus kepada produk yang berasaskan kepada kesihatan dan kepentigan kulit yang baik. Walaupun ramai yang cakap tak sesuai backpacker menggunakan skincare dan ntah apa-apa produk lain, tetapi saya tetap gunakan sehingga ke hari ini walaupun saya akan travel ke negara timur tengah dalam masa terdekat.

Begitulah sedikit tips pada kali ini dan saya berharap sangat-sangat yang anda dapat membantu sedikit sebanyak untuk anda rancang perjalan anda ke destinasi percutian terbaik di Pahang tu.

Ayie backpacker ke Kedah dan Terengganu

Update terkini, seminggu lagi akan cuti sekolah, jadi macam mana dengan persediaan percutian semua. Saya seperti biasa, buat part time sambil jalan-jalan. Destinasi saya kali ini adalah negeri Kedah. Banyak tempat menarik di Kedah untuk dilawati dan merupakan satu tempat yang menjanjikan banyak altiviti seperti mendaki dan memanjat gunung. Semuanya ada di Kedah.

Jelapang padi yang menghijau

Antara perkara yang best yang ada pada negeri Kedah adalah jelapang padi, kehijauan hidupan semula jadi dan air terjun yang menghijau. Belum lagi pasar Labu yang popular di negeri kedah.

Antara pulau yang menjadi idaman ramai di sini adalah Langkawi, memang satu destinasi perlancongan yang unik walaupun ianya kadangkala hanyalah indah kabar dari rupa. Ikut pengalaman Ayie, destinasi pulau lain seperi pulau Tioman atau Pulau Perhentian lebih menarik dan lagi sesuai untuk dijadikan destinasi perlancongan berbanding dengan Pulau Langkawi. Pulau Perhentian ini terletak di Negeri Terengganu. Tetapi pergi je la walaupun sekali ke Pulau Langkawi ini, best la jugak kat sini sebenarnya.

Pulau Redang pun antara destinasi yang menarik di dilawati.

Jalan-jalan

Jalan-jalan seterusnya membawa kita ke Alor Setar, iaitu ibu negeri Kedah. Tak la maju sangat berbanding dengan Kuala Lumpur atau Johor Bahru tu tapi kat sini agak tenang dan tak serabut.

Makanan

Makanan di sini juga tidak kurang hebatnya. Banyak makanan orang utara yang ada di sini yang kita boleh jadikan makanan yang sangat sedap untuk dimakan. Memang la sedap untuk dimakan, huhu.

Apapun, itulah update terbaru dari ayie backpacker, harap dapat jumpa lagi di lain waktu. Selamat bercuti, cuti-cuti Malaysia.

Travel sambil buat kerja part time

Disebabkan saya suka travel ke sana sini, antara aktiviti yang saya lakukan untuk menjana pendapatan adalah dengan melakukan pelbagai kerja secara part time. Part time job adalah antara aktiviti wajib untuk menyara pendapatan saya semasa berjalan-jalan. Memang terbaik, tak la banyak pun income tapi bolehlah untuk menyara pendapatan semasa travel.

Apa yang saya lakukan untuk menyara pendapatan secara sambilan?

Terima kasih atas info yang saya dapat daripada blog ini http://myportal21.com/kerja-sambilan-di-rumah/

Banyak tips yang dikongsikan yang membuatkan saya yakin untuk meneruskan pengembaraan ini. Terus bersama saya dalam blog ini untuk saya berikan lebih banyak lagi tips-tips yang menarik untuk perjalanan dari semasa ke semasa.

Selain itu juga, blog ini saya akan gunakan sepenuhnya untuk menjana pendapatan untuk diri saya. Juga kepada yang ingin menyumbang, boleh ke laman contact us, saya sedia menerima pengiklanan dalam pelbagai bentuk. Anggap sahaja ianya adalah pengiklanan berbayar untuk blog ini dan perjalanan saya.

Ada beberapa projek lain yang sedang dalam perancangan, termasuk kembara ke Canada dan Eropah. Semua memerlukan biaya dan semestinya sumbangan anda amatlah di alu-alukan.

Banyak lagi sebenarnya yang saya nak kongsikan pada artikel kali ini, tetapi cukuplah yang saya kongsikan ini diharapkan dapat memberi manfaat kepada semua. Apapun saya cuma harapkan yang terbaik.

Ayie Backpacker

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada anda semua.

Pengumuman dan pengumuman kepada semua.

Saya tubuhkan laman ini tidak lain bagi kita untuk bertukar-tukar pendapat sesama kita berkenaan dengan banyak perkara dan info terkini berkenaan dengan travel dan sukan. Saya memang jenis suka bersukan dan travel. Sukan ekstream, berbasikal semua saya buat. Yang paling penting adalah kepuasan dalam hati, itulah yang terbaik.

Khusus untuk blog ini, saya nak share berkenaan dengan tips melancong dalam dan luar negara. Negara kita juga tidak kurang hebatnya dalam memberikan input-input atau destinasi perlancongan yang terbaik. Terlalu banyak destinasi perlancongan di negara kita cuma kita sahaja yang tidak memanfaatkan apa yang ada. Rugi oooo rugi.

Sukan ekstream

Saya suka mendaki, antara gunung yang saya telah tawan adalah gunung Tahan, gunung Kinabalu. Memang terbaik. Jadi saya akan share sedikit sebanyak tips untuk pendakian berhemah. Perlatan dan macam-macam lagi sebagai satu panduan kepada anda untuk mendaki juga satu hari nanti.

Percutian ke Luar Negara

Tidak dinafikan, saya banyak juga melancong ke luar nega backpacking ke sana. Antara negara yang saya sudah pergi adalah Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand dan macam-macam lagi tempat yang menarik di sana. Perancangan akan datang, Jepun, Korea, China dan Eropah. InsyaAllah.

Banyak lagi yang akan saya kongsikan, cukuplah setakat ini buat masa ini.